Walentynkowe czekoladowe muffinki – przepis

Jeśli chcemy przygotować coś specjalnego z okazji walentynek, to pyszne, wilgotne muffinki o czekoladowym smaku będą najlepszym pomysłem.

Na pewno zachwycą ukochaną osobę swym niezwykle intensywnym smakiem.

Składniki do przygotowania 12 muffinek:

  • 300g mąki tortowej
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • szklanka mleka

Przygotowanie jest bajecznie proste, o czym mogli się przekonać uczestnicy warsztatów kulinarnych. Piekarnik włączamy, aby się nagrzał do 190 stopni. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Masło roztapiamy w rondelku. Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z mlekiem. Teraz łączymy wszystkie składniki ze sobą i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania zwartej, jednolitej masy. Mieszamy nie za długo! Kilka ruchów łyżką, by mąka połączyła się ze wszystkimi składnikami. Przygotowujemy formę do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy łyżką-dwoma masy. Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu 25 minut. Sprawdźmy patyczkiem, czy dobrze się upiekło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ten − eight =