Jeśli chcemy przygotować coś specjalnego z okazji walentynek, to pyszne, wilgotne muffinki o czekoladowym smaku będą najlepszym pomysłem.
Na pewno zachwycą ukochaną osobę swym niezwykle intensywnym smakiem.
Składniki do przygotowania 12 muffinek:
- 300g mąki tortowej
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka cukru
- łyżeczka kakao
- 2 jajka
- szklanka mleka
Przygotowanie jest bajecznie proste, o czym mogli się przekonać uczestnicy warsztatów kulinarnych. Piekarnik włączamy, aby się nagrzał do 190 stopni. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Masło roztapiamy w rondelku. Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z mlekiem. Teraz łączymy wszystkie składniki ze sobą i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania zwartej, jednolitej masy. Mieszamy nie za długo! Kilka ruchów łyżką, by mąka połączyła się ze wszystkimi składnikami. Przygotowujemy formę do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy łyżką-dwoma masy. Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu 25 minut. Sprawdźmy patyczkiem, czy dobrze się upiekło.